Hoewel ik het liefst álle kookprogramma’s op TV zou kijken, lukt dat in de praktijk natuurlijk niet. Selecteren is nodig en dus zijn er ook programma’s die ik simpelweg nooit zie. Van de meeste kijk ik wel vaak één van de eerste afleveringen, zodat ik tenminste een idee heb waar het over gaat. Uiteindelijk blijven dan toch gewoon de oude vertrouwde lievelingen over… maar soms wordt er weer een nieuwe aan het lijstje toegevoegd.

Muffins met rabarber en zure roomZo kijk ik de laatste maanden veel en graag naar “Everyday Gourmet with Justine Schofield” (te zien op Net 5). Justine was een deelnemer in de eerste serie van Master Chef Australia (ook een lieveling van mij…) en hoewel ik me in eerste instantie een beetje stoorde aan het vrij langzame tempo, is “EG” nu toch wel favoriet geworden. Het doet namelijk wat een kookprogramma behoort te doen: koken. En bakken. Het is allemaal niet bijzonder ingewikkeld en daardoor ook voor mij prima te behapstukken.

Onlangs maakte ik een recept dat ik in het programma gezien had: muffins met rabarber, appel en zure room. Tof – om niet te zeggen: heel fijn!

Muffins met rabarber en zure room_2Ingrediënten(15-18 muffins)

60 gram zachte roomboter
2 theelepels kaneelpoeder
360 gr donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel vanillepasta (of vanille-extract)
2 eieren
500 gr rabarber, gewassen (en eventuele draden verwijderd), in stukjes van 1 cm gesneden
1 Granny Smith appel, geschild en geraspt
rasp van ½ sinaasappel
300 gr zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
125 ml zure room

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Gebruik een muffinblik en bekleed deze met papieren bakvormpjes.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin de boter, het kaneelpoeder en de suiker met een handmixer tot het romig is (of gebruik een keukenmachine). Voeg de vanillepasta en de eieren (één voor één) toe. Vermeng goed.
  • Neem een andere kom om de rauwe rabarber, de appel, de sinaasappelrasp, het bakmeel en het bakpoeder in te vermengen. Schep dit door het botermengsel en mix zorgvuldig (dit duurt wel even en je moet er in het begin ook een beetje kracht voor zetten). Doe uiteindelijk de zure room erbij en vermeng goed.
  • Schep het beslag in de vormpjes (ongeveer ¾ vol, maar wees gewaarschuwd: héél erg veel rijzen doen de muffins niet) en bak ze 30-40 minuten in de oven. [Mijn eerste lading bakte ik 35 minuten en dat was een tikje te kort: in mijn oven bleek 40 minuten noodzakelijk].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *