Kokosrotsjes a la mere de familleWie kijkt er elke week naar “Heel Holland bakt”? Ik wel, hoor! Ik mis ook nooit een aflevering van “The Great British Bake Off” (hoop dat het snel weer begint) en daar kan ik enorm van genieten. En hoewel ik graag bak, is het niveau dat daar (vooral in Groot-Brittannië, van het Nederlandse niveau ben ik veel minder onder de indruk) gehaald wordt voor mij niet weggelegd.

Aangezien ik niet in het bezit ben van een suikerthermometer is de verfijnde patisserie sowieso niet te doen (nog helemaal afgezien van het feit dat “verfijnd” volstrekt niet van toepassing is op mijn bak- en kookkunsten). Desondanks durfde ik me best te wagen aan deze kokosrotsjes. Het verhitten van eiwitten en suiker tot 45 graden Celsius is echt niet moeilijk: da’s maar nét warmer dan je lichaamstemperatuur (soms is je wijsvinger de beste thermometer) en bovendien kun je het gewoon zien als de suiker oplost. Simpel gevalletje van ‘even opletten’, dus!

Kokosrotsjes a la mere de famille_2Het recept komt uit “À la mere de famille” van Julien Merceron (Good Cook Publishing). Ik maakte 2/3 deel van het totale recept, hetgeen 28 rotsjes opleverde.

Ingrediënten (40 kokosrotsjes)

3 eiwitten
220 gr fijne kristalsuiker
200 gr geraspte kokos

Bereidingswijze

  • Meng de eiwitten en de suiker in een kom en verwarm dit mengsel au bain-marie (*) tot 45 graden Celsius. Rond deze temperatuur begint de suiker op te lossen en wordt het mengsel helder van kleur.
  • Als de suiker volledig is opgelost, kun je de eiwitten overgieten in de mengkom van een keukenmachine of mixer. Klop het mengsel op hoge snelheid tot er stijve witte pieken ontstaan (dit duurt wel even, ik schat een minuutje of 5).
  • Kokosrotsjes a la mere de famille_3Neem een spatel en schep met de hand de geraspte kokos erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met vetvrij bakpapier en leg hierop kleine hoopjes (ik gebruikte hiervoor 2 theelepels). Laat de ongebakken kokosrotsjes 2 uur drogen op kamertemperatuur en bak ze dan in een voorverwarmde oven (230 graden Celsius) in 4-5 minuten goudbruin.
  • Heerlijk! Knapperig van buiten, zacht van binnen en niet te zoet…

(*) Au bain-marie: zet de kom boven een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de kom het wateroppervlak niet raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *