Vorige maand schreef vriendinnetje N. een post over de New York cheesecake. Die zag er zo heerlijk uit, dat ik besloot om zelf ook weer eens een poging te wagen. Ik gebruikte niet hetzelfde recept, maar een (redelijk vergelijkbaar, maar toch anders – met 3 duidelijk zichtbare laagjes) recept uit “delicious. het kookboek!” van Valli Little (Fontaine Uitgevers).
klassieke-vanille-cheesecake-met-frambozensaus

In het boek wordt de cheesecake geserveerd met chocoladesaus en wat frambozen, maar ik besloot om een bramensaus te maken. Probleempje was alleen dat de groenteman geen bramen verkocht. Deze waren namelijk schandalig duur op de veiling, zo vertelde hij, en de frambozen waren zo veel mooier. De bramensaus werd dus vervangen door frambozensaus – in dit geval met verse exemplaren, maar buiten het seizoen kun je natuurlijk ook prima diepgevroren fruit gebruiken!

Ingrediënten (12 personen – bakvorm 20 x 30 cm)

300 gr naturel zandkoekjes (ik gebruikte crunchy country koekjes)
1 eetlepel cacaopoeder
70 gr ongezouten roomboter, gesmolten
750 gr verse roomkaas
150 ml slagroom
1 afgestreken eetlepel vanillepasta, of de zaadjes uit 1 vanillestokje
2 eieren + 8 eierdooiers
240 gr fijne kristalsuiker
600 ml zure room
bakje (150 gr) verse frambozen
1½-2 eetlepels poedersuiker

Note: Ik maakte zelf 1/3 deel van dit recept en gebruikte een bakvorm van 15 x 15 cm.

Bereidingswijze

klassieke-vanille-cheesecake-met-frambozensaus_2

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 • Doe de koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de gesmolten boter en het cacaopoeder toe en vermeng nogmaals.
 • Schud de kruimels in de bakvorm en druk met je vingers goed aan. Zet de vorm 10 minuten in de oven en laat de bodem daarna goed afkoelen. Schakel de oventemperatuur terug naar 110 graden Celsius.
 • Maak de kom van de keukenmachine schoon en doe de roomkaas, de slagroom, de vanille, de eieren, de eierdooiers en 200 gr suiker erin. Pureer dit goed glad en giet dit mengsel bovenop de koekjesbodem.
 • Bak de taart nu 1 uur en 15 minuten in de oven –
  tot de vulling stevig, maar nog een tikje wiebelig is.
 • Maak intussen de kom van de keukenmachine opnieuw schoon en mix hierin de zure room met de resterende suiker (40 gr).
 • Giet dit zure roommengsel over de roomkaaslaag en bak de taart nog 15 minuten. De zure roomvulling zal wiebelig blijven, maar dat is in orde. Schakel de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de cheesecake in de oven staan tot hij volledig afgekoeld is. Zet dan de taart nog minimaal 3 uur in de koelkast.
 • De frambozensaus maak je door de verse frambozen (houd een paar mooie exemplaren achter voor decoratie) in een blender of keukenmachine heel fijn te pureren. Voeg de poedersuiker toe en vermeng opnieuw goed.
 • Druk dan de frambozenpuree door een zeef (met behulp van de bolle kant van een lepel) en decoreer de cheesecake met deze – ietwat zurige – rozerode saus en een paar mooie hele vruchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *