Geen recept uit een boek: kippensoep met andijvie en pasta is regelrecht gekopieerd uit het tv-programma “Week in a day” van Rachael Ray.

Af en toe is op RTL Lounge het programma “Week in a day” te zien. Hierin kookt de Amerikaanse Rachael Ray 5 gerechten die je goed kunt voorbereiden, in de koelkast bewaart en op de dag zelf snel op tafel hebt staan. Het idee is dat je op één dag de gerechten voor 5 dagen klaarmaakt (‘a workweek worth of food’).
Ik kijk hier graag naar en verbaas me telkens weer over de grote hoeveelheden zout en olie die gebruikt worden, maar dit terzijde. Ze kookt vooral eenpansgerechten, ovenschotels en ja, ook vaak goedgevulde soepen.

Deze kippensoep-met-ballen was in het programma te zien en een aantal dagen later heb ik het – zonder notities, dus een beetje op de gok – zelf gemaakt. Hier komt-ie:

Ingrediënten

2 sneetjes witbrood
melk
400 gr kippengehakt (of kalfsgehakt)
3 lente-uitjes, in dunne ringen
1 ei
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel grove mosterd
1½ liter kippenbouillon
400 gr andijvie, in dunne reepjes gesneden
200 gr pasta
Parmezaanse kaas, geraspt of in vlokken
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Kippensoep met andijvie en pasta

Bereidingswijze

  • Leg de sneetjes brood in een laag bakje en giet de melk er overheen, tot het brood net bedekt is. Laat dit een kwartiertje zo staan en haal dan het brood uit de melk. Knijp de sneetjes met beide handen goed uit en trek dan het brood in kleine stukjes uiteen.
  • Neem een grote kom en doe hierin het zachte brood, het gehakt, de ui, het ei, het tijm en de mosterd. Vermengen gaat echt het best met je handen, dus stroop die mouwen even op! Rol dan balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een golfbal. Zet het gehakt een half uur in de koelkast om iets op te stijven.
  • Gebruik een grote pan en breng hierin de bouillon aan de kook. Laat de gehaktballetjes er voorzichtig in vallen en kook ze 10 minuten. Voeg de andijvie toe en verwarm/kook deze een paar minuten mee tot de andijvie geslonken is.
  • Kook in de tussentijd in een andere pan de pasta beetgaar in licht gezouten water. Giet de pasta af en voeg het toe aan de soep. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met de Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *