Daar ben ik weer! Ik had natuurlijk wel gemeld dat de frequentie van nieuwe posten op dit blog naar beneden zou gaan, maar het is nu wel érg lang stil geweest. Ik had een goed excuus: vakantie!
Geen zorgen, er volgt nu geen verslag over alle hipperdepip hotspots die je ook zou moeten bezoeken als je in Portland (Oregon) komt – dat soort verslagen laat ik aan anderen over. Ik zeg alleen dit: als je van goede koffie, wijn en lekker eten houdt ben je daar op de juiste plek!

Ruim vóór mijn vakantie maakte ik dit recept van Donna Hay al (het komt uit “Nieuwe klassiekers”, Van Dishoeck). Ik moet er even een paar dingen bij vertellen:

Allereerst: de kip. Mevrouw Hay gebruikt een hele kip van 1,8 kg. Dat lijkt me een prima plan en als je een hele kip ter beschikking hebt moet je deze vooral in z’n geheel bereiden. Ik had echter in mijn vriezer nog een aantal eenzame filets en dijen (totaal ruim 900 gr vlees) en dat werkte ook prima.

Ook belangrijk: de pan. Het is reuze handig als je een grote pan (met goed sluitend deksel) ter beschikking hebt die ook in je oven past. Heb je die niet, bereid het gerecht dan voor in een grote hapjespan en schuif dan alles in een grote ovenschaal. Dek deze af met een dubbele laag aluminiumfolie – dit is van belang omdat anders je parelgort niet goed gaart.

Kip met cognac uit de oven met paddenstoelenparelgort

Ingrediënten

800-1000 gr kipfilet en/of –dijen of 1 kip van 1,8 kg (zie boven)
4 tenen knoflook, geperst / geraspt / fijngehakt
125 ml cognac of brandy
60 ml olijfolie
50 gr ongezouten roomboter
1 ui, in dunne halve manen
30 gr gemengde gedroogde paddenstoelen, geweekt in 250 ml kokend water (ik gebruikte een mengsel van eekhoorntjesbrood en trompettes de la mort)
500 gr verse gemengde paddenstoelen, grote exemplaren gehalveerd
210 gr parelgort
125 ml droge witte wijn
375 ml kippenbouillon
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

Kip met cognac uit de oven met paddenstoelenparelgort_2

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schep kip, knoflook, cognac, zout en peper goed om in een kom. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan (zie boven) en braad hierin de stukken kip kort aan (ongeveer 5 minuten) tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. Haal de stukken uit de pan en zet even apart.
  • Smelt de boter in dezelfde pan, voeg de ui toe en bak 5 minuten, tot de uit zacht is.
  • Giet de geweekte paddenstoelen af (bewaar het vocht) en voeg met de verse paddenstoelen toe. Bak 5 minuten.
  • Voeg de parelgort en de wijn toe en kook 1 minuut, tot de wijn is opgenomen.
  • Voeg het bewaarde paddenstoelenweekvocht (let op: giet het laatste scheutje niet in de pan, er zit soms wat zand aan de gedroogde paddenstoelen) en de bouillon toe en roer goed door.
  • Leg het deksel op de pan en zet 1 uur in de oven. Verwijder het deksel en braad nog 10-15 minuten, tot de kip goudbruin en helemaal gaar is. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *