Griekse kaasbroodjes met honing

Dit zijn de eenvoudigste broodjes die je ooit tegen zult komen. Het zijn dan eigenlijk ook geen broodjes, maar meer gevulde deegflapjes met een kaasvulling. Het oorspronkelijke recept (uit “De Griekse eilanden” van Rebecca Seal, Karakter Uitgevers) ging uit van een vulling met fijngesneden mozzarella. Maar ja… da’s een Italiaanse kaassoort…
Ik pakte het dan ook een tikje anders aan: de helft van de broodjes vulde ik met mozzarella, de andere helft met feta. De mozzarella smelt natuurlijk prachtig, de feta heeft meer smaak. Allebei goed!

Als je het in huis hebt, doe dan vooral een beetje ouzo (of een andere likeur met anijssmaak) door het deegje. Lijkt me erg lekker, maar: ook met gewoon water worden deze broodjes heerlijk!

Ingrediënten (9-10 (*) broodjes)

(genoeg voor 2 personen als lunch, of 4-5 personen als mezze):
2 eetlepels olijfolie, plus extra om de broodjes te bakken
200 gr (tarwe)bloem, plus extra om werkvlak te bestrooien bij uitrollen
½ theelepel fijn tafelzout
(eventueel: 2 eetlepels ouzo, raki of andere anijslikeur)
125 gr mozzarella, in fijne stukjes
125 gr feta, verkruimeld (**)
(heldere) honing

Bereidingswijze

Griekse kaasbroodjes met honing_2

  • Meng de olijfolie, het bloem, het zout en genoeg vloeistof (maximaal 6 eetlepels water, of 4 eetlepels water + 2 eetlepels ouzo) en maak hiervan een stevig deeg. Kneed het 5-10 minuten, wikkel het deegje in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. (Maak je geen zorgen als het deeg ook na 10 minuten kneden nogal kruimelig is – na een half uur in de koelkast komt het allemaal goed…)
  • Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak – het is nodig om even kracht te zetten en een dunne lap van 1-2 mm te krijgen. Gebruik een ronde uitsteekvorm of een glas met een doorsnede van 7½ cm en steek 18 tot 20 cirkels uit (je hebt een even aantal nodig).
  • Bestrijk de rand van de cirkels met wat water, verdeel de geraspte kaas over de helft van de cirkels en leg de andere erop.
  • Druk de randen goed aan en zorg dat de broodje zo plat mogelijk blijven.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de broodjes aan beide zijden goudbruin. Ze passen niet allemaal in één keer in de pan, dus giet voor elke portie wat olijfolie bij en houd de broodjes die al klaar zijn warm.
  • Druppel de honing over de kaasbroodjes en serveer ze warm.

(*) Ik haalde 18 cirkels, dus 9 broodjes uit dit deeg
(**) In totaal dus 250 gr kaas, maar hier houd je ruimschoots aan over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *