Bruin sodabrood met zaadjes

Ik schreef al eerder over wit sodabrood (met toevoeging van allerlei (verse) kruiden) en inmiddels is het een wekelijks zondagritueel geworden: rondje hondje, sodabrood in de oven, smullen! Alleen op koopzondag werkt dit niet, maar goed, je moet wat over hebben voor de extra omzet. 

Van sodabrood bestaat ook een bruine variant, maar daar is het recept een klein beetje anders. In plaats van kruiden heb ik hieraan een aantal verschillende zaden toegevoegd: sesamzaadjes, pijnboompitten, zonnebloempitten en pompoenpitten. Angstaanjagend gezond en enorm lekker.
Opnieuw geldt: sodabrood is “dicht” en stevig, zwaar brood. Niets voor liefhebbers van luchtige bammetjes, maar perfect voor mij!

Ook dit recept komt uit “Uit de oven” van Rachel Allen (Fontaine Uitgevers).

Bruin sodabrood met zaadjes_2

Ingrediënten (1 sodabrood)

225 gr tarwebloem
225 gr volkorenmeel
1 ei
1 afgestreken theelepel baksoda
1 theelepel zout
50 gr gemengde zaden en pitten
375 – 400 ml karnemelk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 225 graden Celsius.
  • Zeef de bloem, het meel en het baksoda boven een grote kom. De vliesjes uit het meel blijven achter in de zeef – doe deze er wel bij (het gaat erom dat de rest goed fijn en zonder klontjes is).
  • Voeg het zout en de zaden toe en klop de karnemelk los met het ei.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet (het grootste deel van) de karnemelk erin. Vorm een soort klauw van je hand en vermeng de karnemelk met de droge ingrediënten. Voeg eventueel iets meer karnemelk toe, maar zorg dat het deeg niet vochtig en plakkerig is. Ga niet kneden! Zorg dat het deeg een goed samenhangend geheel vormt en vorm er dan (op een met bloem bestoven werkplek) een rond brood van (ongeveer 4 cm hoogte). Neem een scherp mes en maak een diep kruis in het deeg.
  • Leg het deeg op een bakplaat (voorzien van bakpapier) en bak het brood 15 minuten in de oven.
  • Verlaag dan de temperatuur tot 200 graden Celsius en bak nog 30 minuten. Leg het brood de laatste 5 minuten van de baktijd op z’n kop in de oven en laat het daarna goed afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *