ABC muffins: heerlijke én gezonde ontbijtmuffins. Eet ze lauwwarm, met boter – maar eerlijk gezegd zijn ze op elk moment van de dag heerlijk!

Onlangs was Tal Maes één van de sprekers bij mijn cursus Foodjournalistiek. Daar verheugde ik me op, want ze heeft een paar hele fijne kookboeken geschreven. Mijn favoriet is “Kitchen table food” – geschreven in de periode dat zij in Washington woonde en haar vriendin Petra in Berlijn. Er staan dus (voornamelijk) Amerikaanse en Duitse recepten in het boek en ik wilde er al heel lang iets uit maken…. en toen ze na afloop receptenkaarten uitdeelde was het snel duidelijk: aan de slag!
ABC muffinsABC muffins vertegenwoordigen duidelijk de Amerikaanse kant van het boek, waarbij ABC staat voor Apple Banana Carrot. Het zijn ontbijtmuffins en na één keer bakken ben ik verkocht. Zó lekker en ook nog eens heel gezond! Het was bovendien mijn eerste kennismaking met kefir en ook daar ben ik heel blij van geworden.

Even een paar opmerkingen vooraf: kun je geen kefir krijgen, gebruik dan dikke karnemelk. En: het oorspronkelijke recept gebruikt (50 gr) walnoten in plaats van chocoladedruppels… Dat is natuurlijk een stuk gezonder, maar ik ben en blijf nu eenmaal geen liefhebber van noten!

Het recept komt uit “Kitchen table food” van Tal Maes en Petra de Hamer (Fontaine Uitgevers).

Ingrediënten voor 12 muffins

50 gr havervlokken
150 gr speltmeel (of volkorenmeel)
125 gr donkerbruine basterdsuiker
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
¼ theelepel fijn tafelzout
1 grote appel (ik gebruikte Pink Lady), geschild en geraspt
1 rijpe banaan, fijngeprakt
100 gr wortels, geraspt
2 eieren, losgeklopt
75 gr gesmolten ongezouten roomboter
250 ml kefir
50 gr pure chocoladedruppels

BereidingswijzeABC muffins

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin de droge ingrediënten: havervlokken, meel, suiker, bakpoeder, kaneelpoeder en zout.
  • Voeg de natte ingrediënten toe: appel, banaan, wortels, eieren, gesmolten boter en kefir. Vermeng alles goed, maar snel. Muffinbeslag moet maar nét vermengd zijn, dan is het klaar.
  • Gebruik een muffinvorm en bekleed de holtes met papieren vormpjes. Schep hier – tot net onder de rand – het beslag in. Verdeel de stukjes chocolade over de muffins.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in 22-25 minuten gaar. Test met een satéprikker of ze gaar zijn: steek de prikker in het dikste deel van de muffin. Als de prikker er schoon uit komt zijn de muffins gaar.
  • Laat ze iets afkoelen en eet de muffins dan lauwwarm (met een beetje roomboter erbij…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *