Een paar weken geleden schreef ik over een gepland etentje voor een nogal divers gezelschap. Jullie weten dus dat het voorgerecht inmiddels definitief was vastgelegd, maar dat ik nog over het hoofdgerecht liep te piekeren. Nou, pieker no more! Gisteren testte ik een recept waar ik echt heel blij van werd. Het was op alle punten (lees: de uiteenlopende wensen van het gezelschap) raak: geen vlees, gezond, niet al te bijzonder, maar ook niet alledaags genoeg om de foodie te vervelen. Geweldig…
Het toetje staat al lang vast – een klassieker die ik al ontelbaar vaak gemaakt heb – maar dat houd ik nog even geheim. Uiteindelijk moet ik ook nog wat te bloggen hebben als het etentje dan eindelijk heeft plaatsgevonden…

Ik geef hieronder het originele recept uit de AllerHande van april 2010. Mijn test was met een veel kleiner stuk zalm, maar de foto’s geven een prima indruk van het gerecht. Nou ja, ik liet de creatieve versieringen en vormen achterwege. Da’s aan mij niet zo besteed.

Een prettig geslaagd zalm-experiment

Ingrediënten (4 personen)

1 blik croissantdeeg
600 gr zalmfilet
1 bekertje zure room (125 ml)
1 eetlepel grove mosterd
1 bakje dille (15 gr), fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Rol het croissantdeeg uit en snijd er 2 lange plakken van die 8 cm langer zijn dan de zalmfilet.
  • Leg 1 plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalmfilet in het midden en laat de randen vrij. Bestrooi met peper en zout.
  • Meng de zure room met de mosterd. Besmeer de zalmfilet ermee. Verdeel er 3 eetlepels fijngesneden dille en het sjalotje over.

Een prettig geslaagd zalm-experiment_2

  • Bestrijk de randen van het deeg met het ei. Leg de andere plak deeg erop en druk de zijkanten goed aan.
  • Snijd het deeg rond de zalm in de vorm van een vis. Verwijder het overtollige deeg. Bestrijk de vis dun met losgeklopt ei.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de zalm in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Echt fijn. Ik at het met gebakken krieltjes en Italiaanse groenten, waar ik een laatste restje pesto door geroerd had. Ook fijn. Gaan we ook maar op het menu zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *