In de nieuwste editie van delicious. staat een portret van Donna Hay – één van mijn favoriete schrijfsters. Het is grappig om te lezen dat Donna – die toch altijd overkomt als het toppunt van schattig en zoetsappig – in het echte leven een regelrechte feeks blijkt te zijn. Het moet nú, het moet perféct en het moet op háár manier. Heerlijk, zouden we misschien stiekem familie zijn?

Helaas is het kooktalent dat toch voor het grootste gedeelte bij haar beland, maar dat geeft niks. Ik red me prima met haar mooie boeken en recepten. Dit polenta-recept (ter geruststelling: instant-polenta, niet het soort waarvoor je 3 kwartier moet staan te roeren) is weer een juweeltje. Het is eigenlijk een vegetarisch recept, maar omdat ik de laatste dagen al veel vegetarisch had gegeten, heb ik er wat serranoham aan toegevoegd. Ik vond het er perfect bij passen, maar schroom je niet om het gewoon weg te laten.

snelle-polenta-met-paddenstoelen-en-geitenkaasHet recept komt uit mijn geliefde “No time to cook” van Donna Hay (Uitgeverij Van Dishoeck).

Ingrediënten (2 personen)

750 ml kokend water
125 gr instant polenta
75 gr boter
25 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel gehakte salie
2 theelepels tijm
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
1 kleine prei, fijngesneden
150 gr champignons, in dikke plakken
60 ml balsamico-azijn
2 theelepels fijne tafelsuiker
100 gr zachte geitenkaas
80 gr serrano ham

Bereidingswijze

snelle-polenta-met-paddenstoelen-en-geitenkaas_2

  • Giet het kokende water in een grote hoge pan en doe de polenta erbij. Roer dit goed door, circa 2-3 minuten – tot de polenta mooi romig is.
  • Roer er dan 30 gr van de boter, de Parmezaanse kaas, salie, tijm, zout en peper door en houd de polenta warm tot gebruik.
    [Note: ik doe het wellicht helemaal fout, maar ik laat de polenta tijdens die 2-3 minuten niet op het vuur staan. De polenta gaat dan koken en vliegt bij mij de hele keuken door. Ik haalde de polenta dus van het vuur af en dat ging en smaakte prima!]
  • Neem een grote, droge koekenpan en leg hierin de plakken serrano ham. Laat een paar minuten bakken, tot de ham knapperig is. Haal de ham uit de pan en houd warm tot gebruik.
  • Gebruik dezelfde koekenpan voor de groenten. Doe de resterende boter in de pan en stoof de prei er zo’n 2 minuten in.
  • Doe dan de paddenstoelen erbij en bak deze zo’n 5-7 mee.
  • Roer de azijn en de suiker erdoor.
  • Schep wat polenta op de borden en verdeel het prei-champignonmengsel erover.
  • Bestrooi met de verkruimelde geitenkaas en serveer de serranoham op de rand van het bord erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *