Zoals jullie inmiddels wel gewend zijn, verschijnen in de maand december weer enkele gastblogs. Zo kan er toch regelmatig iets nieuws op deze pagina gepubliceerd worden, terwijl ik zelf nauwelijks in de keuken te vinden ben (maar des te meer in de winkel). Dit recept is aangeleverd door Alien – dank!

Millionaire's shortbreadMijn favoriete lekkernij in Engeland! Het recept komt uit de Allerhande nummer 9, de taarten editie.

Ingrediënten

blikje gecondenseerde melk
250 gr bloem
75 witte basterdsuiker
300 gr boter
125 gr fijne kristalsuiker
200 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
Extra benodigd:
brownievorm 28 x 18 cm

Bereidingswijze

  • Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 minuten afkoelen.
  • Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 graden Celsius. Doe ondertussen de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 gram boter in blokjes en voeg toe. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels.
  • Kneed de kruimels vervolgens snel tot een stevig deeg en verdeel gelijkmatig met je handen over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak in circa 30 minuten in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en warm 5 minuten mee, al roerend met een houten lepel. Verdeel over het shortbread en laat 30 minuten afkoelen.
  • Breng een pan water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 minuten afkoelen op het aanrecht. Zet vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  • Snijd in 24 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *