Dit mandarijn-tijm-sorbetijs was een experiment. Ik had nog nooit zelf ijs gemaakt, dus het was hoog tijd dat daar verandering in kwam!

Ik heb geen ijsmachine in huis en die wil ik ook niet. Zo’n apparaat is natuurlijk prachtig, maar hoe vaak gebruik je ‘m per jaar? Nee, de ruimte die zo’n machine inneemt kan ik wel voor andere dingen gebruiken. Maar het goede nieuws is: voor dit sorbetijs heb je ook helemaal geen ijsmachine nodig! Een staafmixer is wel handig (maar daar heb ik er twee van (waarom?), dus dat was geen probleem).

Het recept komt uit “Altijd ijs” van Marleen Visser (Carrera Culinair).

Ingrediënten

Sap van ± 12 mandarijnen
Sap van 1 limoen
Sap van 1 citroen (totaal van alle sappen: 500 ml)
Fijngeraspte schil van 1 mandarijn
1 eetlepel tijm, alleen de blaadjes
150 gr vloeibare honing

Mandarijn-tijm-sorbetijs

Bereidingswijze

  • Je begint met het citrussap, waarvan je in totaal 500 ml nodig hebt. Je gebruikt hiervoor het sap van 1 limoen, 1 citroen en net zoveel mandarijnen als je nodig hebt om tot 500 ml te komen.
  • Meng het sap met de geraspte mandarijnschil, de blaadjes tijm en de honing. Gebruik je staafmixer om alles goed te vermengen en de tijmblaadjes heel fijn te hakken.
  • Giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos, sluit af met het deksel en zet de doos in de diepvries. Laat 2-3 uur staan, haal het mengsel dan uit de vriezer en gebruik een vork (of weer je staafmixer, maar dat vond ik persoonlijk niet handig) om de gevormde ijskristallen te breken. Zet dan de doos weer terug in de vriezer.
  • Doe een uur later hetzelfde, en herhaal dit nóg 3 keer. In totaal maak je dus 5 keer de ijskristallen kapot. Zet dan de doos weer terug in de vriezer en laat het sorbetijs minimaal 7-8 uur met rust.

Ik was een beetje suffig en had m’n timing niet echt lekker onder controle. Na voor een derde keer de ijskristallen te hebben gebroken, moest ik weg en kwam er geen 4e en 5e keer. Hierdoor zijn mijn ijskristallen wat groter gebleven dan eigenlijk de bedoeling was. Maar: de smáák! Mensen, zó lekker!

Bewaren

2 reacties op “Mandarijn-tijm-sorbetijs uit “Altijd ijs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *