Nu het Paasweekend voor de deur staat, zie je overal eirecepten opduiken. Nou, hier is ook een recept met ei, maar dan anders: kurkuma-eieren op zuur!

Nu betwijfel ik of je deze goudgele rakkers op een Paasbrunch zult aantreffen, maar ingelegde eieren doen het natuurlijk altijd goed bij Indonesische gerechten, curry’s of Surinaamse roti. Maar (tip van Riejanne): ook als snack tussendoor zijn ze heel geschikt!

Gebruik – als je de kans hebt – vooral verse kurkuma. Neem hier dan 25 gram van en snijd de kurkuma in dunne plakjes. Ik woon echter in een oord waar geen verse kurkuma te vinden valt en daarom heb ik de plakjes verse kurkuma vervangen door kurkumapoeder (koenjit).

Het recept komt uit “foodies” (maart 2018).

Ingrediënten

8 eieren
300 ml appelciderazijn
2 eetlepels kristalsuiker
1½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel (zwarte) peperkorrels
2 theelepels (gemalen) korianderzaad
2 theelepels geel mosterdzaad

Kurkuma-eieren

Bereidingswijze

  • Zoek een schone, afsluitbare pot met een inhoud van 1 liter, of meerdere kleine potjes met dezelfde inhoud. Giet er kokend water in, laat even staan, giet het water weg en zet de potten op de kop op een schone theedoek. Niet meer aankomen tot gebruik!
  • Breng een pan water aan de kook en kook hierin de eieren in ongeveer 10 minuten volledig gaar. Giet het water af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Laat ze even afkoelen (anders verbrand je alsnog je vingers) en pel ze dan. Doe de eieren in z’n geheel in de pot(ten).
  • Gebruik hetzelfde pannetje (tenminste, als je niet te veel afwas wilt…) en breng hierin de appelciderazijn, de suiker, de kurkuma, het mosterdpoeder, de peperkorrels, het korianderzaad en het mosterdzaad op een matig vuur langzaam aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat het mengsel 10 minuten zachtjes bubbelen – roer af en toe even door. Laat het zuur afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet het zuur over de eieren in de pot en zorg ervoor dat de eieren helemaal onder staan. Draai het deksel op de pot, laat volledig afkoelen en zet de eieren dan in de koelkast. Bewaar ze minimaal 1 dag tot gebruik, maar bedenk dat ze pas na ongeveer een week hun maximale smaak hebben bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *