Als je vaker mijn berichten leest, weet je al lang dat ik een enorme liefhebber van stoofschotels ben. Toen het boek “Stoven” van Janneke Philippi (Karakter Uitgevers) uitkwam, sloeg ik dus direct aan het bladeren en dit is het eerste gerecht dat ik maakte: in ketjap gestoofde speklapjes!

Dit is geen gerecht dat lang staat te pruttelen. Stoven hóeft geen uren te duren, want in dit geval is een klein half uurtje voldoende. De ketjap geeft al snel een enorme lading smaak aan de speklappen en de saus is heerlijk om met wat witte of zilvervliesrijst te eten. Ik werd er een beetje nostalgisch van, want vroeger maakte mijn moeder ook geregeld een dergelijk gerecht (al gebruikte ze volgens mij geen speklappen) en de heerlijke smaak van de ketjap met de tomaten en de uien bracht me in één klap terug in de tijd!

Ingrediënten (3-4 personen)

Ketjap speklapjes 1 eetlepel olijfolie
4 speklappen
1 (rode) ui, in dunne halve manen
1 teentje knoflook, geraspt (of heel fijn gehakt)
bakje (250 gr) cherrytomaten, gehalveerd
75 ml ketjap manis
1 bosui, in dunne ringetjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Gebruik een ruime pan met een dikke bodem en verhit hierin de olijfolie. Bestrooi de speklappen aan beide kanten met zout en peper en bak ze bruin in de pan (ongeveer 2 minuten per kant). Haal de speklappen uit de pan.
  • Door de olijfolie en het uitgebakken spek van het vlees zit er voldoende vet in de pan om de ui en de knoflook in te fruiten (ongeveer 4 minuten). Doe de halve cherrytomaten erbij en bak deze 2 minuten mee. Giet dan de ketjap in de pan, samen met 50 ml water. Breng de vloeistoffen tegen de kook aan, draai dan het vuur laag en leg de speklappen terug in de pan. Leg het deksel erop en stoof het vlees in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal het deksel van de pan en laat alles nog 5 minuten zachtjes bubbelen. Hierdoor zal de saus iets inkoken. Je kunt de bosui gebruiken als garnering bij het opdienen, maar als je (zoals ik) geen liefhebber bent van rauwe ui kun je de ringetjes ook de laatste paar minuten even meestoven.
  • Serveer de speklappen met gekookte rijst. Janneke Philippi gebruikt hiervoor witte rijst, maar ik nam (zoals altijd) zilvervliesrijst.

Bewaren

Bewaren

2 reacties op “Ketjap speklapjes uit “Stoven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *