Gemberkoekjes

Het zijn drukke tijden (heerlijk!) bij Cook & Book en het koken schiet er behoorlijk bij in (zoals elk jaar in december). Toch zag ik kans om tussen de bedrijven door deze gemberkoekjes te bakken. Het koekjesbeslag is namelijk heel simpel om te maken (laat vooral je keukenmachine het werk doen) en het bakken vergt ook al niet veel tijd. Overigens maakte ik het beslag op dag 1, verdeelde het in 2 porties en stopte het in de vriezer, en bakte de koekjes op dag 3 en 6. Easy does it!

Het recept komt uit “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay (Van Dishoeck). Ik kreeg via de uitgever een exemplaar dat gesigneerd is door mevrouw Hay herself – en ik ben er zo blij mee als een klein kind! 😉

Ingrediënten (30 koekjes)

150 gr ongezouten roomboter, zacht
1 theelepel vanillepasta, of vanille-extract
225 gr lichtbruine basterdsuiker
1 ei
185 gr patentbloem, gezeefd
1 eetlepel gemberpoeder, gezeefd
¼ theelepel baksoda, gezeefd
rietsuiker of fijne kristalsuiker (om op koekjes te strooien)

Bereidingswijze

Gemberkoekjes_2

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Zet je keukenmachine aan het werk en klop hierin de boter, vanillepasta en basterdsuiker 8-10 minuten. Voeg het ei toe en klop 2-3 minuten. Je hebt op dit moment een bleekgeel mengsel verkregen.
  • Voeg bloem, gemberpoeder en baksoda toe en vermeng alles tot een glad deeg.
  • Schep telkens een volle theelepel koekjesdeeg op je hand en rol hiervan een balletje. (*)
  • Leg de balletjes op een bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt en druk ze wat platter. Bestrooi de koekjes met wat suiker. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze lopen uit tijdens het bakken.
  • Bak 10-12 minuten, tot de randjes goudbruin zijn.

(*) Dit is het moment om het beslag in te vriezen. Als je het wilt gebruiken, haal je het simpelweg uit de vriezer en laat de balletjes op kamertemperatuur komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *