Less is more. Dat bleek maar weer toen ik deze rechttoe-rechtaan chocoladekoekjes maakte. Eenvoudig, snel en met een fantastische diepe chocoladesmaak!

Natuurlijk heb ik waardering voor iedereen die buitengewoon ingewikkelde gerechten en baksels uit z’n keuken tovert. Ik waag me daar zelf vrijwel nooit aan, maar ik mag er graag van genieten als ik buiten de deur eet. Toch denk ik de laatste jaren steeds vaker dat het best wat eenvoudiger mag. Ik hoef niet overal een schuimpje bij en ik vind het eigenlijk best prettig als dingen op m’n bord ook smaken zoals ik verwácht dat ze smaken. En weet je: eenvoudige dingen héél goed doen – da’s pas echt een kunst.

Nou wil ik niet beweren dat ik onovertroffen, onvoorstelbaar briljante koekjes heb gebakken. Welnee, joh. Maar ik was wél aangenaam verrast door dit hele simpele koekje dat zo heerlijk bleek te smaken. Dit recept is definitief een blijvertje!

Het recept komt uit “Smitten Kitchen cookbook” van Deb Perelman (Square Peg) .

Ingrediënten (voor 65 koekjes)

375 gr (tarwe-)bloem, plus extra om werkblad mee te bestrooien
55 gr ongezoete cacao
¾ theelepel fijn tafelzout
½ theelepel bakpoeder
225 gr ongezouten roomboter, zacht
300 gr fijne kristalsuiker
2 eieren
1 theelepel vanillepasta (of vanille extract)

Chocoladekoekjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 175 graden Celsius.
  • Meng de bloem, de cacao, het zout en het bakpoeder.
  • Gebruik een keukenmachine of een elektrische mixer om de roomboter en de suiker te mengen tot het luchtig is. Voeg één voor één de eieren toe en vermeng elke keer goed. Voeg de vanille toe en daarna, in etappes, de droge ingrediënten.
  • Wikkel het deeg in plastic en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer ½ cm dikte. Steek de koekjes uit in elke gewenste vorm (ik gebruikte simpelweg een glas met een doorsnede van 6½ cm) en leg ze op een bakblik dat is bekleed met bakpapier.
  • Bak de koekjes 8-10 minuten in de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar in een luchtdicht afgesloten trommel.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *