Aziatische noedels met groenten en oestersausEen paar jaar geleden, toen Sam Stern als jonge puber al kookboeken publiceerde, werd hij gepresenteerd als “de nieuwe Jamie Oliver”. Hij kookte (toen al) de sterren van de hemel en wist dit in zijn boeken op een leuke en hippe manier over te brengen op tiener-doelgroep. Eigenlijk zijn deze boeken de enige fatsoenlijke tiener-kookboeken die ik ooit in de winkel heb gehad, maar dit terzijde.

We zijn inmiddels een aantal jaren, en een studentenkookboek, verder en nu heeft Sam zijn eerste “volwassen” boek uitgebracht: “Virgin to veteran” (Good Cook Publishing). En verhip: hij lapt het weer! Wat een leuk en vrolijk, maar ondertussen heel gedegen, basiskookboek. Sam legt helder en begrijpelijk de basisbeginselen van het koken uit – en verrast direct daarna met een serie heerlijke gerechten.

Inmiddels is duidelijk dat Sam Stern geen nieuwe Jamie Oliver zal worden. Daarvoor ontbreekt het – op TV – aan de vlotte babbel en het charisma. Maar in zijn boeken laat Sam zien naar grote hoogten te kunnen stijgen. Laat Sam maar lekker Sam zijn, dat lijkt me een prima plan.

Ingrediënten (3-4 personen)

Aziatische noedels met groenten en oestersaus_2200 gr eiernoedels
2 theelepels maïzena
125 ml kippenbouillon
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel sesamolie
1 kleine ui, fijn gesnipperd
100 gr sperziebonen, puntjes verwijderd, in kleinere stukken gesneden
100 gr broccoli, in kleine roosjes
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
2 cm verse gember, geraspt of heel fijn gehakt
100 gr shiitake, in dunne plakjes
1 stronk paksoi, in reepjes
200 gr gerookte kipfilet, in blokjes
1 eetlepel sojasaus
1 rode peper, fijngehakt
2 eetlepels oestersaus
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. In mijn geval hoefden de noedels alleen 4 minuten te wellen in kokend water. Giet af en zet apart tot gebruik.
  • Roer een papje van de maïzena en 2 eetlepels van de bouillon.
  • Neem een wok en verhit hierin de plantaardige olie en de sesamolie. Voeg de ui, sperziebonen en broccoli toe en roerbak 2-3 minuten.
  • Doe de knoflook, gember en shiitake erbij en roerbak opnieuw 2-3 minuten.
  • Vervolgens kunnen de paksoi en de kipfilet in de wok: roerbak deze 1 minuut.
  • Doe de sojasaus, rode peper en de oestersaus erbij en laat een minuut doorkoken.
  • Schenk tenslotte de bouillon en het maïzenapapje in de wok en laat alles een paar minuten zachtjes bubbelen – tot de saus voldoende gebonden is. Schep de noedels door de groenten mix en dien direct op.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *