Onlangs at ik in Restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Ik kwam er niet voor het eerst en – omdat ik er opnieuw in alle opzichten een heerlijke avond beleefde – ook niet voor het laatst.

Chef-kok André Gerrits is opgeleid door Tonny Berentsen (‘De Kromme Dissel’) en Ron Blaauw. In 2009 werd hij eigenaar van het restaurant dat sinds november 2010 een Michelin-ster heeft.
Hij komt zich vrijwel direct na binnenkomst even aan tafel voorstellen en bespreekt de mogelijkheden van de avond. Mijn gezelschap en ik hebben vooraf al afgesproken om niet à la carte te eten, maar voor een 5-gangen menu te gaan – waarbij we de chef laten beslissen welke gerechten hij ons serveert.

Amuses

Al snel worden 4 amuses op tafel gezet – en ik kan helaas niet meer van alle 4 vertellen wat er exact inzat… (*)
De meeste indruk maakt het zacht gegaarde ei, met daarin een mousse van appel. Dit gerechtje is gebaseerd op een recept van Alain Passard en het is direct één van de hoogtepunten van de avond.
Daarna volgt een oester – waar geen oester inzit, maar wel oestervocht met komkommer. Hierop rust een krokantje van karnemelk.
Vervolgens is er een kleine empenada met een vulling van tonijn en ten slotte een mini-taco met daarin een ceviche van zeebaars.

Amsterdammertje
De eieren á la Alain Passard
Amsterdammertje
‘Oesters’ met komkommer

Kreeft

Het eerste ‘grote’ gerecht is stukjes kreeft in aspic. Daaronder ligt een flinterdun plakje chorizo en een hollandaise saus met chorizo. Bovenop de aspic ligt een mini-panna cotta van kappertjes. Waanzinnige smaken, zeker ook omdat er een kleine salade bij is met gemarineerde druiven en eetbare bloemetjes én een krokantje van vadouvan.

Amsterdammertje
Kreeft in aspic met chorizo

Bouillabaisse

Vervolgens komt er een bord op tafel waarop een torentje van vis (inclusief mosseltjes) en groenten staat. Er wordt een heerlijke bisque rondom geschonken (uit een Japanse theepot!): bouillabaisse. En wát voor één!

Amsterdammertje
Bouillabaisse

Schol

Vervolgens komt er opnieuw vis op tafel: gebakken scholfilet met morilles. De vis ligt op een crème van doperwtjes en tuinboontjes en er is een sausje bij waarin opnieuw morilles zijn verwerkt. Op de foto is de vis nauwelijks zichtbaar, omdat de schol zich verschuilt achter het krokantje (gemaakt van diverse kruiden).

Amsterdammertje
Verstopte scholfilet

Lam

Dan is het tijd voor een vleesgerecht: lam, zowel kort als lang bereid. Erbij wordt wortel geserveerd die eveneens op verschillende manieren is bereid: naturel gekookt, gerookt op de barbecue en ingemaakt in zuur.

Amsterdammertje
Lam

Dessert

Vóór het dessert krijgen we eerst een dessert amuse. Dit is een mix van koriander en lychee – een bijzonder combinatie met een waanzinnige smaak! Klein, maar heel fijn – en wat mij betreft de winnaar van de avond!
Het dessert zelf is een panna cotta van vlierbloesem en roze peper… een geweldige afsluiting voor een vlierbloesemliefhebber als ik! Bij de panna cotta wordt ijs van zuring, een donut met een vulling van oranjebloesem, een marshmallow en meringue geserveerd. Het gerecht is gedecoreerd met eetbare bloemen uit de moestuin van ’t Amsterdammertje.

Amsterdammertje
Zó lekker: dessert amuse van koriander en lychee
Amsterdammertje
Het dessert: panna cotta met vlierbloesem en roze peper

Prijs

Het 5-gangen menu kost € 68,00 per persoon. Omdat we allebei moesten autorijden hebben we slechts één glas witte wijn gedronken (de huiswijn) en daarnaast water en koffie. In totaal bedroeg de rekening € 165,00 (exclusief fooi).

Algemene informatie

Restaurant ’t Amsterdammertje
Rijksstraatweg 119
(Navigatie: Albrechtlaan 4)
3632 AB  Loenen aan de Vecht
Telefoon 0294 – 234 848

(*) Excuses als ik vergeten ben ingrediënten te vermelden of zaken juist te benoemen. Ik was niet van plan om dit stukje te schrijven, maar besloot dit toch te doen omdat ik zo razend enthousiast ben! Zou ik vooraf al besloten hebben om dit blog te schrijven, dan zou ik beter hebben opgelet 😉

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *