Je hebt ze waarschijnlijk al op Instagram of Facebook voorbij zien komen: de pindakaaskoekjes met bacon. Ik heb er even over gedacht om daarom dit recept niet hier te publiceren, maar ik doe het toch. Want je zult het maar gemist hebben op Internet – shock, horror!

De avond dat ik deze koekjes maakte, zag ik in een ooghoek Nigella Lawson voorbij flitsen op 24Kitchen. Ik wist meteen: Nigella zou deze koekjes geweldig vinden en ze zou de stukjes bacon beschrijven als ’tiny morsels of saltiness’ of ‘little nuggets of joy’. En die termen dekken de lading volledig.

Het recept komt uit “Pindakaas” van Saskia Lelieveld en Marije Sietsma (Uitgeverij Loopvis).

Ingrediënten (18 koekjes)

75 gr bacon + 15 gr om de koekjes mee te decoreren, in kleine stukjes
100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
75 gr kristalsuiker
75 gr donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
165 gr (tarwe)bloem
½ theelepel baksoda (ook bekend als: zuiveringszout of natrium bicarbonaat)
¼ theelepel bakpoeder
¼ theelepel fijn tafelzout
125 gr pure chocolade, in kleine stukjes gehakt (ik gebruikte een hoog cacaopercentage: 77%)
100 gr pindakaas, zonder stukjes (*)

(*) Ik koos voor Justin’s Classic Peanut Butter, welbekend uit de Grote Pindakaastest

Pindakaaskoekjes met bacon

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
  • Begin met het uitbakken van de stukjes bacon. Laat ze op een laag vuur in ongeveer 10 minuten lekker krokant worden. Laat de stukjes bacon uitlekken op keukenpapier, maar bewaar het vrijgekomen vet!
  • Neem een grote kom en vermeng hierin (met een handmixer, gebruik je keukenmachine, of gewoon een spatel en je spierballen) het baconvet met de roomboter, de kristalsuiker en de basterdsuiker. Voeg één voor één de eieren toe en vermeng elke keer grondig.
  • Voeg nu het bloem, de baksoda, het bakpoeder en het zout toe. Vermeng opnieuw goed en doe dan uiteindelijk de stukjes chocolade, de pindakaas en de uitgebakken bacon (75 gr) erbij.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en gebruik een kleine ijsschep (of een kleine sauslepel, dat werkt ook goed) om bolletjes op de bakplaten te scheppen. Zorg voor voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen bij het bakken behoorlijk uit (doe er daarom ook maximaal 9 op een plaat). Strooi de resterende bacon over de pindakaaskoekjes en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de koekjes eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en hevel ze dan over naar een rooster om volledig af te koelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *