We begonnen het jaar met een bijzondere combinatie van Italiaanse en Marokkaanse smaken en vandaag ga ik doodleuk nog even verder met een andere merkwaardige mix: enchilada’s met een vulling van gehakt, rode kool, appel, kerrie en mosterd. Hoezo, fusion?
Laat iedereen maar roepen dat fusion zóóóó 2007 is, wat kan het schelen! Ik stond aanvankelijk ook nogal argwanend tegenover deze combi, maar echt: dit is verrassend lekker! Ook niet onbelangrijk: het is snel klaar – binnen een kwartier staan de enchilada’s in de oven en dan hebben ze nog een minuutje of 10 nodig.

Om de Mexicaanse kreten even te verduidelijken: als een platte deegpannenkoek (tortilla) wordt gevuld met vlees (en eventueel groenten) en wordt begoten met een saus of bestrooid met kaas en daarna in de oven wordt bereid – voilá, dan noemen we het resultaat een enchilada.

Het recept komt uit “Spitsuurkoken” van Loethe Olthuis (Uitgeverij Terra).

enchiladas-met-rode-kool-en-appel

Ingrediënten (4-6 personen)

2 appels (bv. Elstar)
400 gr rundergehakt
1 theelepel kerriepoeder (mild)
1 eetlepel grove mosterd
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
500 gr rode kool met appeltjes (kant-en-klaar, uit pot of zak)
(jong) belegen kaas, geraspt
6 zachte grote wraptortilla’s

Bereidingswijze

enchiladas-met-rode-kool-en-appel_2

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Neem een grote koekenpan en bak hierin het gehakt, samen met het kerriepoeder, rul. Ik voegde geen olie of boter hieraan toe (in het kader van de goede voornemens), maar ga vooral je gang als je die beperkingen niet kent.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Doe deze bij het gehakt en bak ze ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg dan mosterd, zout en peper toe en vermeng goed. Schep uiteindelijk de rode kool door het gehaktmengsel.
  • Verdeel de vulling over de tortilla’s en rol ze op. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi de enchilada’s met de kaas (gebruik zo veel of zo weinig als je wilt).
  • Zet de schaal 10-12 minuten in de oven – tot de enchilada’s door en door warm zijn en de kaas gesmolten is.

Probeer het – je zult verrast zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *