Ik ben een enorme koffieliefhebber en dus wilde ik graag eens zelf cold brew coffee maken. Maar dan zonder allerlei gadgets te moeten aanschaffen. Aan de slag!

Wat is cold brew coffee?

Cold brew (onder de kenners ook bekend als ‘koude extractie’) is echt iets anders dan gewone koude koffie. Die is namelijk niet te drinken en cold brew is heerlijk! Cold brew coffee wordt gemaakt met koud water. Doordat er geen opwarming bij komt kijken is er sprake van een ander chemisch proces. Dit levert koffie op die sterker, veel minder zuur en zelfs een beetje vol en stroperig is! Je kunt het puur drinken (met wat ijs, alleen voor echte koffieverslaafden), of als basis gebruiken voor bijvoorbeeld iced latte (excuses voor alle Engelse termen, daar zit de koffiewereld blijkbaar vol mee).

Als je een beetje online speurwerk verricht, zie je dat er talloze gadgets te koop zijn voor het maken van je eigen cold brew: speciale koffiemelange (dat lijkt me onzin), koffiekannen met een ingebouwde zeef, filters of een volautomatische KitchenAid Cold Brew Coffee Maker.
Ik gebruikte helemaal niets van deze spullen, maar ging aan de gang met filtermaling, 2 glazen kannen en heleboel gescheurde koffiefilters. Lees hieronder hoe ik met vallen en opstaan – uiteindelijk héél simpel – zelf cold brew maakte!

Cold brew coffee

Aan de slag!

  • Als je superverse brew wilt maken, maal je je eigen koffiebonen (je kunt ze ook eerst zelf branden, maar dat gaat misschien een beetje ver). Op die manier kun je ook bepalen hoe grof/fijn de maling wordt en kun je experimenteren met de smaken die daar bij horen. Ik gebruikte echter doodnormale kant-en-klare filtermaling! Wel van 100% Arabica bonen.
  • Pak nu een Amerikaanse cup-maatbeker en 2 ruime glazen kannen. Waarom glas? Omdat glas volledig geur- en smaakloos is en geen enkele vloed zal hebben op de smaak van je cold brew.
  • Vul de cup-maatbeker volledig met gemalen koffie, maar doe dit losjes. Met andere woorden: druk de koffie niet aan in de maatbeker. Doe de koffie in één van de kannen en giet er vervolgens 4 cups koud kraanwater bij. Laat dit 10 minuten staan en roer het dan even goed door. Zet vervolgens de kan ongeveer 12 uur weg. De cold brew kun je maken bij kamertemperatuur (dan laat je de koffie gewoon op het aanrecht staan), maar je kunt de koffie ook in de koelkast bewaren (dat deed ik).
  • Na ongeveer 12 uur wordt het tijd om de gemalen koffie eruit te filteren. Je kunt een deel van de koffiedrab (bij gebrek aan een smakelijker woord) er gewoon met een lepel afscheppen. En daarna begint de pret…. Nee, ik zal jullie niet vermoeien met mijn mislukte pogingen om Melitta koffiefilters te gebruiken (die scheuren snél!). Fast forward naar de oplossing: een fijne zeef.
  • Ik gebruikte mijn fijne keukenzeef, die normaal alleen in actie komt om bloem, meel en dergelijke te zeven. Giet het koffievocht door de zeef in een tweede glazen kan en gooi de koffieresten die achterblijven in de zeef (en in de eerste kan) weg. Herhaal dit proces een paar keer. Ik heb uiteindelijk de koffie vier keer gezeefd – maar de laatste keer was eigenlijk al niet meer nodig. Supersnelle oplossing – superschoon ook!

Bewaar cold brew coffee in de koelkast, eventueel afgedekt. Het blijft ongeveer een week goed. Ik vond het heerlijk om puur te drinken, maar ik kan me ook voorstellen dat dat voor sommigen iets te heftig is. In dat geval maakt cold brew een perfecte basis voor een iced coffee (voeg suikersiroop en volle melk naar smaak toe). Cheers!

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *