Geïnspireerd door Cynthia van cynthia.nl en structuurjunkie.nl besloot ik mee te doen aan haar Instagram-challenge #5uuravontuur – elke werkdag supervroeg opstaan en om 5 uur achter je laptop zitten!

Ik ben een ochtendmens en word elke dag uit mezelf om half 6 wakker. Ook als ik de avond ervoor laat ben gaan slapen. Dat betekent dat sommige nachten inderdaad erg kort zijn. Irritant, maar het heeft geen zin om je erover op te winden want dat verandert niets. Normaal gesproken blijf ik dan nog wel in bed liggen. Op werkdagen tot 6 uur en in het weekend vaak nog iets langer. Slapen doe ik niet meer, dus ik lig meestal doelloos op m’n telefoon te kijken en maak het rondje langs de velden: Twitter – Instagram – New York Times – CNN – BBC – RTL Nieuws. Met een beetje pech sta ik uiteindelijk half gedeprimeerd op door alle ellende in de wereld die ik ’s morgens vroeg al te zien kreeg.

Dat moet anders kunnen! Ik besloot daarom mee te doen aan het #5uuravontuur. Om half 5 wakker worden (zónder m’n telefoon aan te raken) is uiteindelijk maar een uurtje vroeger dan normaal en bovendien: deze week wordt het erg warm, dus een tropenrooster is sowieso een goed plan. Wie om 5 uur ’s morgens begint met werken, ‘mag’ namelijk rond 13 uur stoppen en met een boekje in de tuin gaan zitten… (*)

(*) Ik ben de middagen niet helemaal vrij. Als er nog bestellingen binnenkomen, moeten die gewoon ingepakt worden en uiteraard breng ik alle orders aan het einde van de middag naar het postkantoor. Maar verder: na 13 uur is het tijd voor andere dingen!

Dag 0

Op de zondag vóór de start van #5uuravontuur merk ik dat ik er echt zin in heb (beetje bijzonder wel). Ik heb de planning voor de komende week al gemaakt, maar die is erg flexibel. Bestellingen laten zich niet plannen en hebben altijd voorrang. ’s Avonds ga ik uit eten met vrienden, maar dat zijn ook vroege vogels en we spreken altijd vroeg af. Ik ben dan ook rond half 10 thuis en hoewel ik daardoor wat later op bed lig dan eigenlijk wenselijk is deze week, vind ik dat een prima resultaat. Uiteindelijk moet er ook ruimte zijn voor privédingen ’s avonds – en ik weet al jarenlang dat dat alleen kan door te accepteren dat je later in de week wat moet bijtanken door middel van powernaps (half 6 wakker elke dag, weet je nog).

Dag 1

De wekker gaat om half 5. Het is buiten nog donker en het is een vreemde gewaarwording om wakker te worden van de wekker, in plaats van uit mezelf. De neiging om me om te draaien is heel groot, maar ik ben erg blij met mezelf als ik er niet aan toegeef 😉
Omdat ik niet erg vlot ben (dat ben ik ’s morgens nooit), red ik het niet om om 5 uur achter m’n laptop te zitten, maar 5.10 uur vind ik ook al een hele prestatie. Ik ben niet suf en ga direct vol aan de slag met m’n werkzaamheden. De hond vind het maar raar: hoezo gaan we nu niet meteen wandelen? (Antwoord: Omdat de wilde zwijnen hun buikje nog niet vol gegeten hebben #veluweproblemen).

Ik bedenk al direct dat ik het morgen anders ga aanpakken: vandaag douche ik om half 5, doe ik om kwart voor 6 m’n haar doen (omdat het anders al opgedroogd is) en maak ik me om kwart voor 7 op. Morgenochtend ga ik dat gewoon allemaal achter elkaar doen, da’s veel praktischer. Dan maar iets later beginnen met werken, maar dan kan ik wel ongestoord doorgaan tot 7 uur – want om 7 uur ga ik met de hond naar het bos.
Ik krijg vandaag een heleboel werk verzet, ook (vooral?) uit de gedachte dat ik nu m’n tijd niet ga verlummelen – ik ben toch zeker niet voor niks zo vroeg opgestaan?!

Rond 14 uur stop ik ermee en ga ik inderdaad met dat boekje in de tuin zitten…. om direct in slaap te sukkelen. Hoewel ik maar een half uurtje onder zeil ben, blijf ik daarna heel moe. Ik doe nog wel het een en ander (qua Cook & Book en qua huishoudelijke klusjes), maar het komt uit m’n tenen. ’s Avonds loop ik om half 9 al het laatste rondje met het hondje en om 9 uur lig ik – uitgeteld – in bed. De eerste dag van het #5uuravontuur viel me niet mee…

#5uuravontuur

Dag 2

Vandaag word ik uit mezelf wakker, net vóór de wekker afloopt. Tot m’n verbazing voel ik me heel uitgerust en ik heb er totaal geen problemen mee om op te staan. Grappige constatering: vandaag is het om 5 uur veel lichter buiten dan gisteren en de zonsopkomst is prachtig! Kijk, dat mis je totaal als je nog ligt te snurken…

Het is vandaag opnieuw een mega-productieve dag en zo lang ik binnen blijf werken heb ik geen last van de hitte (34 graden Celsius). Rond 14 uur stop ik ermee en opnieuw val ik in slaap als ik probeer een boek te lezen… dat schiet niet op zo! Aan het einde van de middag en ’s avonds ben ik juist wel weer wakker en energiek.
Ik ga iets later naar bed (rond half 10) omdat het nog zo enorm warm is, maar de ventilator zorgt ervoor dat ik toch nog snel in slaap val.

#5uuravontuur

Dag 3

Ondanks de verkoeling door de ventilator word ik rond half 2 wakker en lig dan een tijd te woelen. Gelukkig val ik later wel weer in slaap en als om half 5 de wekker gaat heb ik geen problemen met opstaan. Ook vandaag wordt het weer heel warm, dus ik gebruik de koele(re) ochtenduren om alle deuren en ramen open te gooien – heerlijk! De koelte ’s ochtends op een bloedhete zomerdag is zonder twijfel het beste onverwachte neveneffect van het #5uuravontuur 😉

Vandaag is het écht warm. Ik wil niet meedoen aan de nationale klaag-over-het-weer-hobby, maar de warmte komt nu echt het huis in en da’s vervelend. Voor het zover is, heb ik al heel wat uurtjes gewerkt – dus mijn productiviteit heeft er niet onder geleden!
Omdat het ’s avonds niet echt afkoelt, blijf ik opnieuw een uurtje langer wakker dan eigenlijk gepland.

Dag 4

Dag 4 van het #5uuravontuur begint niet goed. De slaapkamer op zolder is een sauna en daar kan geen ventilator tegenop. Uiteindelijk verhuis ik naar de woonkamer (waar het met 28,2 graden Celsius een heel stuk koeler is) en pas dan val ik in slaap. Als om half 5 de wekker gaat, heb ik maar 4 uurtjes getukt.

De verleiding is heel groot om nog te blijven liggen en het kost ook flink wat wilskracht om overeind te komen. De wetenschap dat ik behoorlijk wat werk te verrichten heb en bovendien een paar afspraken heb vandaag zorgen ervoor dat ik maar 10 minuten ‘vertraging’ oploop. Echt van harte gaat het niet…
Ik ben niet zo productief als ik zou willen. Maar ja, het kwik bereikt vandaag de 40 graden Celsius… ik ben bijna blij met m’n airconditioned tandartsafspraak (bijna). Omdat het ’s avonds ook gewoon niet afkoelt, lig ik veel te laat op bed.

#5uuravontuur

Dag 5

Wonder boven wonder slaap ik eigenlijk best goed. En da’s echt bijzonder, want als ik om half 5 opsta is het al (nog) 25 graden! Om half 6 zit ik paraat voor de Instagram Live-sessie van Cynthia over het #5uuravontuur en het is enorm leuk om te zien en horen hoe andere deelnemers dit experiment net zo positief hebben ervaren als ik. Omdat het vandaag opnieuw 39 graden gaat worden, doe ik zoveel mogelijk in de ochtenduren en leg ik me erbij neer dat er niet meer in zit. Een hittegolf met dergelijke extreme temperaturen heb je nou eenmaal niet in de hand en soms moet je dan ook maar gewoon toegeven en met je voetjes in een waterbadje gaan zitten!

Ga je nou elke dag om half 5 opstaan, Riejanne?

Nee. Half 5 vind ik namelijk écht vroeg. Wel heb ik besloten om, als mijn ‘interne wekker’ om half 6 afgaat, niet meer te blijven liggen. De dag om half 6 beginnen is ook vroeg genoeg en ik heb ontdekt dat het leven eigenlijk wel een stukje lichter wordt als je niet ’s morgens met het wereldleed op de nieuws-apps geconfronteerd wordt. Hoewel… ik had de drugshandel door Imanuelle Grives bijna gemist hierdoor…! 😉
Bovendien: mijn idee dat je ’toch ook nog wel uitrust als je lekker blijft liggen’ is natuurlijk gewoon onzin. Rise and shine! Die tijd kun je ook gebruiken om effectief te werken, zodat je later op de dag meer tijd overhoudt voor andere dingen. Probeer het #5uuravontuur zelf eens een weekje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *