Lasagne met pompoen saucijzen rozemarijn 2Lasagne is typisch zo’n gerecht voor de herfst en de winter. In de zomer maak ik het nooit, maar zodra de blaadjes van de boom vallen krijg ik trek. Deze lasagne is een echte herfstversie, vanwege het gebruik van pompoen.

De pompoen moet van tevoren geroosterd worden, maar dit klusje kun je prima een dag eerder doen. Bovendien: pompoen roosteren is een klusje van niks, want de oven doet het werk. De bechamelsaus kun je natuurlijk kant en klaar in een potje kopen (daar zal ik je niet boos op aanspreken, want dat doe ik zelf ook wel eens), maar eigenlijk is het heel makkelijk zelf te maken. Liefhebbers van rozemarijn zal dit recept zeker bevallen, want dit heerlijke kruid is nadrukkelijk aanwezig!

Het recept komt uit “Lasagne” van Sandra Mahut (Uitgeverij Becht) en volgens mevrouw Mahut is het geschikt voor 6 personen. Ik heb geen idee hoe ze daar bij komt. Neem van mij aan: 3 personen, maximaal 4!

Ingrediënten

12 (kleine) gedroogde lasagnebladen
500 gr pompoen (ik gebruikte een flespompoen)
50 ml olijfolie
3 takjes verse rozemarijn
125 gr kipfiletLasagne met pompoen saucijzen rozemarijn 3
500 gr saucijzen, zonder vel
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 ml kippenbouillon
200 gr geraspte kaas (*)
50 gr roomboter
50 gr bloem
750 ml (halfvolle) melk
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Begin met het roosteren van de pompoen. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Ik schil de pompoen altijd, maar dit kun je (zeker met een flespompoen) achterwege laten. Snijd de pompoen in plakken van circa 1 cm breed. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi de pompoen met zeezout en de naaldjes van 1 takje rozemarijn. Rooster de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Haal je keukenmachine van stal en doe hier de naaldjes van 1 takje rozemarijn, de kipfilet, de saucijzen (zonder vel!) en het knoflookteentje in. Laat de machine draaien tot het allemaal goed fijngemalen is. Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin het mengsel tot het vlees een(licht) kleurtje gekregen heeft. Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Neem een grote lage pan en laat hierin de roomboter smelten. Voeg de bloem toe en roer dit met een garde goed door de boter. Blijf erbij en blijf roeren! Laat de bloem ongeveer 3-4 minuten bakken, want de bloem moet wel goed gaar worden (anders is de bechamelsaus niet te eten). Giet dan (in etappes) de melk erbij, blijf goed roeren met de garde en doe de fijngehakte naaldjes van het laatste takje rozemarijn erbij. Vind je je saus te dik (bechamelsaus heeft ongeveer de consistentie van dikke yoghurt), doe er dan nog wat extra melk bij.
  • Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen: Neem een ovenschaal (ongeveer 40 x 20 cm, maar ik gebruikte m’n ronde schaal met een doorsnee van 23 cm – eigenlijk een tikje te groot) een vet de bodem in met olijfolie. Giet een beetje bechamelsaus op de bodem en verdeel dit goed. Leg er 3 lasagnebladen op en volg dan deze volgorde: vleessaus, lasagnebladen, geroosterde pompoen en bechamelsaus. Herhaal dit tot alles op is en eindig met de pompoen en bechamelsaus. Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas (*) – volgens het recept zou je hier Emmentaler moeten gebruiken, maar ik nam 100 gr belegen Goudse en 100 gr oude Cheddar. Kortom: gebruik lekker de kaas waar je trek in hebt. Zet de schaal 35-40 minuten in de oven en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *